Leren:
Zoals al eerder beschreven kan de oorzaak van leerproblemen bij de reflexen liggen, dat is dan ook de eerste stap van de screening. Daarnaast kan het zijn dat kinderen een andere leerstijl hebben dan het reguliere onderwijs aanbiedt. Leren lezen gebeurt vanuit deel naar geheel, het bekende hakken en plakken van de letters. Kinderen die visueler zijn ingesteld hebben een leerstijl wat meer aansluit bij geheel naar deel. Dus eerst het plaatje en woord als geheel en daarna pas het aanleren van de letters.
Met een dominantieonderzoek is zelfs vast te stellen welke hersenhelft dominant is en dus ook welke leerstijl de voorkeur heeft. Het is dus jammer dat ons onderwijssysteem zich niet richt op de verschillende leerstijlen. Want die bestaan dus wel degelijk.
Leren doe je niet alleen met je hoofd maar met heel je lijf. Zeker voor kinderen waarbij het automatiseren van getallen of letters moeizamer gaat is beweging de sleutel om tot leren te komen.
Hierbij kan ik als psychomotorische leer- en gedragsspecialist bij helpen.
Lezen/ spelling:
Het programma WoordBeeldTrainer is ontwikkeld om juist vanuit deze leerstrategie te leren. Met deze methode wordt het juiste woordbeeld getoond én het woord wordt uitgesproken, waardoor het kind klank en woordbeeld goed aan elkaar leert te koppelen. Door de combinatie van de visualisatie van het woord en de auditieve verklanking hiervan, kan de juiste spelling nu wel geleerd worden. Het programma is zo ontwikkeld dat door middel van kleuren bij specifieke oefeningen de hersenhelft wordt geactiveerd die daarbij hoort. Op deze manier wordt het leren nog efficiënter.
Dit programma kan ingezet worden als vervanging van het reguliere leesprogramma van school en/of als extra begeleiding.
Jamara rekenen:
Ook bij rekenen zien we dat het verschil in leerstijl voor problemen zorgt. Het aanleren van hoeveelheids- en getalbegrip op de standaard manier werkt voor sommige kinderen niet voldoende. We zien dat het getalbegrip en automatiseren moeilijk op gang komt. Dit is echter de basis voor het verdere rekenen. Indien hier niks aan gedaan wordt zullen de leerproblemen alleen maar groter worden.
Jamara rekenen is een rekenaanpak voor kinderen die moeite hebben met automatiseringsproblemen. Vaak zijn dit kinderen met een andere leerstijl zoals hierboven beschreven. Jamara rekenen begint bij de basis van het rekenen. Het fundament moet goed zijn om te kunnen rekenen met grote getallen. Er wordt begonnen met hoeveelheids- en getalbegrip en rekenen tot 10 daarbij wordt gebruik gemaakt van hoofd en handen. Het hele lijf wordt ingezet.
De uitgangspunten van Jamara rekenen:
· eenduidige strategie
· zo concreet en dicht mogelijk bij het kind
· zo min mogelijk handelingen hoeven te verrichten
· zo min mogelijk talige rekenactiviteit
· hoeveelheidsbegrip en getalbegrip aanbrengen
· inzicht in getalstructuur aanbrengen
· op de juiste wijze leren automatiseren
Screening en begeleiding Jamara Rekenen
Tijdens de screening wordt er uitgebreid gekeken naar zaken die van invloed kunnen zijn op het leren. Ook worden hoeveelheidsbegrip, inzicht in de getalstructuur en de automatiseringstechniek vastgesteld. Bovendien wordt met een instaptoets het reken- en automatiseringsniveau bepaald.
Jamara leert als enige rekenmethodiek het kind de juiste denkstrategie aan om tot automatiseren te komen. Jamara is voor iedere leeftijd geschikt, want zelfs voor kinderen in groep 8 met rekenproblemen geldt dat eerst de basis er goed in moet zitten voor er gerekend kan worden met grotere getallen.